Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

INTELIGENTNÍ PLASTELÍNA
02.12.2005 00:00 | Xenog | humor a pivo

articles/plastx27.jpg
I když se možná zdá, že název článku s pivem moc nesouvisí, na párty touto hmotou jistě všechny ohromíte a užijete spoustu legrace. Na začátek možná překvapení: Inteligentní plastelína není určena ke klasickému modelování. Nedrží totiž tvar, je velmi viskózní a rychle se snaží roztéct. Na více nebo méně umělecká dílka proto rovnou zapomeňte. K čemu tedy plastelína slouží? Je to zábavná hmota, kterou je radost žmoulat v ruce, měnit její tvar, natahovat ji, roztahovat do placky, koulet, válet, ale také třeba trhat.

Inteligentní plastelína má na prvné pohled neuvěřitelné vlastnosti, které závisejí na tom, jak se k plastelíně chováme.

Plastelínu každý bude asi nejspíš mačkat. Jde to velice snadno – stačí jemně stisknout a hned ucítíte, jak se hmota deformuje. S podivem čím větší silou působíte, tím plastelína klade větší odpor.

Chytnete-li ji na dvou koncích a potáhnete, chová se jako žvýkačka. Položte ji na stůl a pozorujte, jak se pomalu roztéká. S kuličkou je to podobné. Když ji odložíte, všimnete si, jak se vlastní vahou sama deformuje. To je také důvod, proč není inteligentní plastelína vhodná k modelování – rozteče se. Viskozita je tak silná, že pokud byste hroudu nalepili na strop, za chvíli se vytvoří krápník a hmota vinou gravitace začne kapat na podlahu.

Materiál, z něhož je plastelína vyrobena, ale skrývá ještě další tajemství. Už jsem naznačil, že při velmi silném mačkání klade větší odpor než při jemnějším dotyku. Když proto kouli z plastelíny pustíte na zem, odskočí jako míček hopík.

A není to všechno: plastelínu lze dokonce trhat. Pokud místo pomalého táhnutí použijete rychlý švih, hrouda se rozdělí na dvě části s naprosto rovným řezem, jako byste použili nůž (ten vám mimochodem ale u plastelíny nepomůže, zdeformovala by se).

Podobně se plastelína dá trhat jako papír, v takovém případě je řez nepravidelný. Tato technika ale patří mezi složitější, musíte ji natrénovat. Zpočátku se vám hmota bude jen natahovat.
Podobně se plastelína dá trhat jako papír, v takovém případě je řez nepravidelný. Tato technika ale patří mezi složitější, musíte ji natrénovat. Zpočátku se vám hmota bude jen natahovat.
Co když to přeženete a na plastelínu budete působit opravdu velkou silou a rychlostí? Roztříští se jako porcelán! Použijte masivní kladivo a dejte si pozor, aby neodskočilo a nezranilo vás.

Třeba se to nezdá, ale plastelína je úžasná věc – nedá vám to a musíte si s ní hrát, neustále ji mačkat, žmoulat, natahovat a drtit.

Zadarmo to ale samozřejmě není. Nejlevnější je základní typ, krabička stojí 179 nebo 199 Kč, v závislosti na barvě. Ostatní verze se prodávají za 239 Kč. K dispozici jsou také zvýhodněné sady s více typy, nebo půlkilová balení, distributor plastelínu nabízí také jako reklamní předmět.

Další podrobnosti, kompletní nabídku, ceny, kontakty a internetový obchod najdete na webové stránce www.plastelina.cz. Jejím provozovatelem je firma Avio.cz

Tisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 0


přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač